Et Haverelief – Køkkenhave med kant

Showhaven ’KØKKENHAVE MED KANT’ er et nyskabende bud på, hvordan man kan kombinere prydværdi og ophold med høj nytteværdi og dermed give køkkenhaven en fremtræden plads i villahaven.

I en tid med øget fokus på biodiversitet og selvforsyning giver det god mening at bruge sin villahave til mere og andet end blot pryd og klippet græs. Showhaven ’KØKKENHAVE MED KANT’ er et nyskabende bud på, hvordan man kan kombinere prydværdi og ophold med høj nytteværdi og dermed give køkkenhaven en fremtræden plads i villahaven, uden at gå på kompromis med frodighed, æstetik og opholdsmuligheder.

Havens overordnede koncept kan let skaleres, og dermed kan idéen overføres til alle typer haver, fra de helt små byhaver, rækkehushaver og taghaver til de traditionelle parcelhushaver. ’KØKKENHAVE MED KANT’ er et relief, der dannes af en komposition af højbede blandet med andre rumskabende haveelementer, der alle er bygget i et bæredygtigt materiale med friske farver. Bedene varierer i højder på 10, 30 og 50 cm. Relieffet udemærker sig ved at danne en struktur, der også uden for køkkenhavens højsæsonen er en attraktion og byder på noget at kigge på. Lys og skygge, lodrette og vandrette flader samt et evigt foranderligt udtryk af afgrøder og dækmaterialer, der ved hver sæsonstart tegnes op på ny.

Grøntsager, krydderurter og spiselige blomster danner, sammen med bærbuske og frugttræer, en blød og velduftende kontrast til den stramme komposition af højbede. Relieffet kan betragtes som et tredimensionelt lærred, der dekoreres med afgrøder og hvert år vil antage et nyt udtryk. Planternes højde, form, blad- og blomsterfarve bidrager til en evig variation af rigdom og skønhed.

Et evigt foranderligt udtryk, i en præcis og skarp arkitektonisk ramme. Et fortættet og stemningsmættet udtryk, hvor diversitet, dyrkningsglæde og æstetik er i højsæde. Teglklinker og Slotsgrus danner havens bund med opholdspladser og giver mulighed for at komme omkring i hele haven og terrassen afskærmes af en let lund af frugtbærende træer plantet i en skovbundsplantning.

Foruden dyrkningsbedene indeholder haven nogen af de elementer, som traditionelt knytter sig til køkkenhavedyrkning. Disse er integreret og designet på en måde, så de indgår i det samlede udtryk. Alle elementer er bygget i det samme materiale som dyrkningsrelieffet, men i andre farver. Således er der indarbejdet kompost og arbejdsbord og showhavens store vandbassin er centralt placeret, så det er bekvemt at vande køkkenhaven. Man skal tænke sig, at under virkelige forhold ville tagvandet fra de omkringliggende bygninger være tilsluttet dette bassin, så al havevanding kan foregå med brug af regnvand. Foruden at fungerer som vandingsvand, kan bassinet også fungerer som soppebassin for småbørn, fuglebad og spejlbassin. I tilknytning til bassinnet er der anlagt en siddeplint, og havens terrasse ligger naturligt i tilknytning hertil. Det er her man slår sig ned, i skyggen af det store æbletræ, og nyder resultatet af en arbejdsdag i haven.

Showhaven er designet af: Louise Risør og Jacob Fischer

overskrift

Anlægsgartner: Møller Løkkegaard

overskrift

Samarbejdspartner: Pindstrup Mosebrug A/S

overskrift