Foto: Martin Sølyst

Foto: Martin Sølyst

Fotoudstilling

Haven gemmer på mange skønne motiver, og måske er du en af dem, der er genial til at fange dem. Haveselskabet har afholdt fotokonkurrence, som udmundede i udstilling og kåringer ved Cph Garden 2022. I år blev fotokonkurrencen præsenteret i samarbejde med CEWE.

 Fotokonkurrence 2022

Vi har modtaget 600 sjove, flotte, skæve og spændende billeder. Ud af de mange fotos, blev 100 udvalgt, som udgjorde en flot udstilling på Cph Garden 2022. 

Kategorierne til fotokonkurrencen:

Makro: makrofotografi bruges generelt om billeder taget tæt på af små motiver som fx insekter, blomster eller vanddråber. Det fantastiske ved makrofotografi er, at du kan komme helt tæt på detaljer som du aldrig ville lægge mærke til i hverdagen.

Haveliv: her gælder det om at fange den stemning og sanselighed, som for fotografen repræsenterer haveliv. Det skønne ved fotografier af haveliv er, at beskueren gerne skal kunne mærke, det liv der foregår i fotoet.

Dyr i haven: Der er noget dragende ved dyrenes verden. Den er fyldt med smukke, farverige, stærke, specielle og majestætiske skabninger, og mange af dem befinder sig lige uden for døren – i vores haver.

Blomster/planter: Blomster og planter er et populært emne i forbindelse med fotografering, og en af grundende må være deres smukke, spændende og æstetiske udtryk. Her kan fotografen virkelig få lov til at lege med skarphed, fokusering, farver og komposition – og altid være sikker på at få noget smukt med i billedet.

Jury og bedømmelse

Om søndagen på Cph Garden blev der uddelt 16 kåringer i alt, en 1., 2. og 3 plads i hver af de 4 kategorier, én overordnet vinder af hele udstillingen, hædrende omtale, juryens specialpris og en publikumsfavorit – som gæsterne stemte på under haveshowet via SMS.

Igen i år var der nedsat en skarp jury, bestående af fotograf Ann Malmgren som har en stor passion for blomsterfotografiet, have og fotojournalist Kenn Römer-Bruhn, fotograf Susanne Vind fra Den Romantiske Have ved Sandrumgaard og naturfotograf Thor Håkonsen, som arbejder med fotokultur i CEWE Scandinavia..

Juryen traf deres beslutning ud fra motiv, udførsel, originalitet og fotografiets evne til at skildre og tolke temaet.

 

Hovedvinder – Årets Havefotograf

Lotte Grønkjær-Funch

Juryens begrundelse:

Der er billeder, der bare skiller sig ud med det samme og det her billede var ingen af dommerne i tvivl om. At tage dette billede kræver, at man kan sit kram. Motivet fremkalder underbevidste billeder og erindringer frem. Hvis man har glemt hvordan de strukturer, der danner fundament for liv ser ud, – så er de visuelt formidlet her. Det er magisk og fascinerende at lade sig forsvinde ind i alle disse små fine filigran myriader af labyrinter – som et indblik i mønstre fra Guds værksted. Det er ren ZEN, visdom og vågen bevidsthed, når det er bedst!

 

 

Kategorivindere: 1. plads

Henning Brandt

Blomster & Planter

Juryens begrundelse: 

Når lyset brydes i vand til regnbuer, så opstår magien. Som tusindvis af diamanter der skinner med en kraft, som fra et eventyr, hvor der står en enlig paddehat, som en paraply midt i dråberne. Her er arbejdet med farveholdning og flot redigering. Og med for-, mellem- og baggrund, på eksemplarisk vis. Her er en fotograf, der har knækket koden til at få lagt yderligere motiver ind i Bokeh boblerne. Alt i alt et magisk billede, som alle dommerne var enige om, skulle være vinderen i denne kategori.

Anne-Grethe Paulsen

Dyrihaven 

Juryens begrundelse:

”Gud giver enhver fugl sin føde, men kaster den ikke i reden til den” – denne sætning står malet på en frise i vandrehallen på Christiansborg, lige inden man træder ind i Folketinget. Det er et godt billede på udtrykket i vinderens billede her. For man må lige kigge en extra gang, for at forstå, hvad der foregår på billedet: nemlig at fuglen trodser tyngdeloven, for at nå sin føde. Billedet oser af yndefuldhed, med flotte linjer, smuk farveholdning og et humoristisk islæt. For hvad går vi ikke igennem for at få fat i vores yndlings snack! Vi kender det alt for godt.

Karen Kloppenborg Møller

Haveliv

Juryens begrundelse:

Som dommer i en fotokonkurrence ønsker man sig altid kreative fortolkninger af emnet. Og det er netop, hvad dette billede er. Man ser det for sig: en nørdet havefotograf der på sin morgen runde i vinterhaven med kameraet møder liv – på en helt anden og overraskende måde, end vi normalt forventer det. Det er rigtig godt set. Og en særdeles god, kreativ og sjov fortolkning af emnet.

Molly Mullane

Makro

Juryens begrundelse:

En humlebi basker med vinderne på samme måde som en helikopter og har omkring 180 vingeslag i sekundet. Så det kræver hastighed, held og habitat kendskab, af en fotograf for fange et skarpt billede af dette bevingede insekt, – der oven i købet lægger an til landing med snablen ude og klar til nektar. Her er flotte kontrast farver, der spiller eventyrligt smukt op ad hinanden. Der er arbejdet med forgrund- mellemgrund og baggrund, og med diagonale ledende linjer. Og en næsten fuldbyrdet golden ratio, som usynligt underliggende kompositions element. Frem for alt, så kræver det tålmodighed, tonsvis af tid og en tryk-klar pegefinger, at fange dette turbo insekt i farten. Godt gået!

Kategorivindere: 2. plads

Heidi Kirk Nissen

Blomster & Planter

Juryens begrundelse: 

En gul blomst der strækker sig imod lyset og råber: ”her er jeg!”. Her har vi komposition efter alle kunstens regler, med mange fine linjer og former. Her er arbejdet med hovedmotiv i det gyldne snit. Og med for-, mellem- og baggrund, hvilket giver en særlig dybde, som lokker øjet til at vandre længere ind i billedet, ligesom blomsten: frem efter lyset.

Eva Kristensen

Dyrihaven

Jueryens begrundelse:

Der findes flotte morgener og så findes der helt særlige magiske morgener. Hvor duggen står og glimter i solens stråler som millioner af diamanter. Store som små. Her er græs med ståpels og mikro dråber med regnbuer og  morgenmad til insekter. Her er en helt fortryllende stemning og følelse. At transformere alt dette og meget mere, fra en magisk oplevelse til et fotografi, er noget af en kunst. Og det er lykkedes til fulde for fotografen her.

Heidi Kirk Nissen

Haveliv

Juryens begrundelse:

 Hvis du kan huske, hvor forundret du blev, da du var ude i sne for allerførste gang, – så vil du kunne forstå, hvordan den røde kat i den hvide sne har det. Det er et godt situationsbillede og det er også, hvad haveliv handler om: en rød kats forunderlige møde med hvid sne.

Lotte Grønkjær-Funch

Makro

Juryens begrundelse: 

Enkel elegance, er de første ord der melder sig når man ser motivet her. Én form, én farve og fine linjer – så smukt og delikat kan det gøres. Som et spejl. Som et herbarium. Som yin/ yang. Som en dans eller et poetisk digt. Som en hilsen til mesteren Blossfeldt.

 

Kategorivindere: 3. plads

Sanne Rosenmay

Blomster & Planter

Juryens begrundelse:

Når vi skaber blomsterbilleder, så skaber vi visuel poesi. Og det er netop, hvad dette billede står frem med. Et sart motiv og en stærk kompositionslinje, – der som en hvid romantisk slange, bryder billedet i 2.  En flammende baggrund der står i stærk kontrast til farven i hovedmotivet. Det er et enkelt billede, med stærke virkemidler. At bruge kameraet som poetisk visuel pensel, dét er netop, hvad denne fotograf kan til fulde.

Sanne Rosenmay

Dyrihaven

Juryens begrundelse:

”Hej – Hvad i alverden laver du i mit revir?”. Der er så meget kontakt og nærvær mellem fuglen og fotografen i dette billede, at man som beskuer ikke kan lade være med, at blive draget ind i dialogen. Og samtidig er det en fugl med en attitude på den bedst tænkelige måde. Billedet har en sjælden flot overordnet farveholdning, af et fuglebillede at være.

Eva Kristensen

Haveliv

Juryens begrundelse:  

 Liv i et fotografi er også at skabe stemning og det er præcis, hvad fotografen til dette billede har skabt. Vedkommende har oven i købet været på pletten, uden at trampe i den nyfaldne sne. Motivet er et fint billede på idyl og ro, når den har sænket sig efter et kraftigt snefald i haven. Det er varme og kulde, der møder hinanden over de glemte havemøbler, der står og drømmer om varmere tider.

Dorthe Kristensen

Makro

Juryens begrundelse:

Hvis man skal tage et billede af nysgerrighed, så er dette et godt bud. Dette sjove og fine lille bitte væsen, er i en utrolig god kontakt med fotografen: de spejler hinanden i nærhed og nysgerrighed. Det er, hvad makro handler om: At se detaljer som man ikke lige umiddelbart kan se med det blotte øje. Billedet støttes op af de skønneste trekants kompositioner, der gentager sig utallige gange i billedet.

Publikumsprisen

Linda Vendelboe

Dette billede modtog flest SMS stemmer på Cph Garden 2022.

Hædrende omtale

Henning Brandt

Juryens begrundelse: 

Et smukt billede med et flot lys, samt en delikat afstemt farveholdning, kombineret med gode gentagelser af alle kompositions elementerne. Og ikke mindst at skarpheden ligger, lige hvor den skal. Dette fangede juryens opmærksomhed med det samme og der var enighed om, at netop dette billede fortjente en hædrende omtale.

Juryens specialpris

Becky Ørum 

Juryens begrundelse: 

Hvis du kom og sagde, at du havde mødt en alien i haven i dag. Så ville alle dine venner sige: ”har du billeder af det?” For i dag er tingene nærmest ikke sket, hvis man ikke har billeder af det. Men det har vinderen af juryens specialpris. Og det er godt set. I dag bruger vi termen Apophenia, et udtryk vi har lånt fra psykologien, der handler om et fænomen, hvor tilfældige og meningsløse indtryk opfattes som meningsfulde. At se mønstre eller sammenhæng hvor ingen er og derfor kunne dommerne ikke stå for dette billede.