En cirkulær ladestation

Hvordan skaber man et uderum, hvor have, hus og natur smelter sammen – et lille fristed for den moderne families behov for fordybelse og ro?

Tema:

Hvordan skaber man et uderum, hvor have, hus og natur smelter sammen – et lille fristed for den moderne families behov for fordybelse og ro? Sammen eller hver for sig kan medlemmerne af familien bruge haven som en ‘ladestation’, hvor der er plads til både bevægelse og stilstand. Det kan være i form af yoga, meditation, afslapning eller at gå og give haven den nødvendige pleje. Anlægget skal åbne døren til naturens elementer og dermed påvirke flere sanser på samme tid – ikke mindst fra lyden af rislende vand og levende flammer.

Cirkulær ladestation:

Du passerer den runde indgang til DesignHavers yoga- og meditationshave. Nu træder du ind i et uderum, der balancerer de fem elementer: Træ, jord, ild, vand og metal. Spillet mellem de fem elementer er en reference til den glidende overgang mellem faserne i vores liv, som også kendetegner naturens kredsløb. Lyden af rislende vand fra spejlbassinet strømmer ind i øregangene, mens du går ad stien belagt med natursten. Stien løber i en halvbue rundt om terrassen. Før du træder op ad de to trin til terrassen, runder du et gasbål, hvor de levende flammer leger med luftens turbulens. I yogafilosofien kobles ilden til sommeren, og flammernes dans er sammen med jord, vand, træ og metal en cirkulær helhed.

På terrassegulvet af egetræ eller plænen af trædebregner kan du rulle yogamåtten ud. Du kan også lade op på bænken. Måske ved at fordybe dig i sanseindtrykkene? Fiskene svømmer i bassinet og skaber liv i vandspejlet. Vandet fra stålrøret risler. Vinden løfter i beplantningen, som suger sommerfugle og summende insekter til sig.

Måske bemærker du, at der i plantevalget er lagt vægt på blade, stilke og anden vækst i farveskalaen mellem frodig græsgrønt og de mere kølige blågrønne toner? Til de farvede stålelementer er der håndplukket lyse naturfarver, der kan komplementere planternes farver. Inden du forlader den organiske have med en stor glæde for de bløde linjer, fæstner du dig måske ved detaljer som bedet med en stålkant, der løfter sig som en bølge op omkring skulpturstenen? Eller den lyse lyd af en brise, der skubber til græsserne omkring trædestenen, der venligt følger dig ud af haven.

Havens attraktioner:

Øje: Blødt formsprog med organiske linjer og farvede overflader
Øre: Vandets rislen
Følesans: Hed flammedans fra gasbålet
Funktion: 2 zoner til bevægelse eller meditation
Natur: Insektvenlige planter

Showhaven er designet af: Tor Haddeland

overskrift

Anlægsgartner: Junckerhaven

overskrift